Welkom op de website van Webradio Atlantis

Welkom op de website van het oude radio Atlantis te Zandvliet. Wij zenden anno nu uit onder de naam 'Webradio Atlantis'. Voeg ons toe op msn en chat met ons tijdens live programma's: msn@webradioatlantis.be. Terwijl u chat of andere bezigheden doet, kunt u tegelijkertijd ons live beluisteren door op de volgende link te klikken.  Stream 1 of Stream 2

Radio Atlantis Studio Temse

 

Klik op een van de onderstaande programmaknoppen voor meer informatie over de Radio Atlantis programma's.

Terug naar programma's info
Het Kraaiennest De Patrijspoort Stuurboord
Bakboord Op Drift-Ochtendvitamine Top 40
Voor De Boeg Midday Express Show  

 

 

Bemanning van Studio Temse :

Dj Snelle Annie

Dj Turbo Carine

 

Programma's van Studio Temse :

Patrijspoort

De Kombuis

Het Ankerslot

De Misthoorn

De Zendmast

Het Kraaiennest

Zondag Matinee

 

Bakboord :

 

De Patrijspoort :

Beste luisteraars, de patrijspoort wordt samengesteld door de luisteraar. Ook u kan hieraan deelnemen, zend iedere week 5 tot 10 nummers die je graag zou horen naar
studiotemse @ webradioatlantis.be.  WebRadio Atlantis internationaal is er voor jullie en door jullie!

 

Het Kraaiennest :

Voor WebRadio Atlantis Int. iedere Zaterdag in het programma “HET KRAAIENNEST”
tip en tricks hier nu na te lezen!

Elke dag kunt u een situatie tegenkomen waarin u Eerste Hulp moet verlenen. Thuis, op het werk, onderweg of tijdens het sporten. Maar wat moet je doen bij bewusteloosheid, vergiftiging of een kneuzing? Lees de instructies bij 62 verschillende letsels en ongevallen. Van alcoholvergiftiging tot een zonnesteek.
 

Vlekken ABC

Aalbessen
Zo snel mogelijk citroensap op de vlek doen. En daarna goed uitspoelen met lauwwarm water.

Advocaat
Zoveel mogelijk advocaat afschrapen met de botte kant van een mes of een stukje stevig karton. Probeer eerst de vlek te verwijderen met een lauw sopje van neutraal wasmiddel. Lukt dat niet en zijn er nog vlekresten, dep die dan met wasbenzine of alcohol.

Aardbeien
Eerst haalt u de resten vruchtvlees weg. De vlek behandelen met een lauwwarm neutraal sopje en daarna eventueel deppen met water en ammonia. Of de vlek insmeren met scheerschuim of scheerzeep, laten intrekken dan wassen.

Alcoholstiftvlekken:
Je kan de vlekken verwijderen van metaal door er tandpasta op te smeren en vervolgens te vegen met een microvezeldoekje. Ook de "wondergom" is effectief. Gewoon een beetje vochtig maken en ermee over de vlekken wrijven. Een derde reddingsmiddel is aceton (dissolvant). Een beetje op een doekje doen, wrijven en de stift zal zich op het doekje vastzetten
Allerhande vlekken in kleding
Strijk een dikke klodder groene zeep op de vlek en was het gewoon uit in de wasmachine en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon! Leder of skai kan je behandelen met aceton(geen naggellakremover want daar zit vet in) en terpentine willen ook wel helpen(geen terpentijn want daar zit ook vet in). Allebei te verkrijgen bij de drogist.
Als je de vlek met een of ander middel hebt verwijdert ga dan met een stuk(je) voeringstof over de natte plek, tot het is aan gedroogd, je krijgt dan geen kringen rondom de vlek.

Ananas
Direct water op de vlek doen en daarna uitwassen met ossengalzeep.

Aniline
Vlekken van anilinepotlood dept u met een mengsel van gelijke delen ether en zuivere alcohol. Leg aan de voorkant een flinke laag absorberend papier en dep de vlekken met watten totdat hij verdwenen is. Verschuif de onderlaag steeds en neem ook telkens een schoon plukje watten. Hierna de stof in lauw water uitwassen. Op behang kunt u een poging doen met een stukje vlakgum, evenals op hout. Anilinevlekken op linoleum behandelt u eveneens met gelijke delen ether en alcohol. Na verwijdering van de vlek met water schoonmaken en opnieuw was aanbrengen.

Appelsap
Appelsap hoort tot de lichtgekleurde vruchtensappen en die zijn verraderlijker omdat ze niet opvallen. Morsen we appelsap of laten we een stukje appel op onze kleding vallen en wassen we de vlek meteen uit met koud water dan is er niets aan de hand. Zijn we er niet gelijk bij, dan ontstaat een bruine vlek ,die we uit ongekleurde textielstoffen kunnen halen met verdund bleekwater, direct na de behandeling wel goed uitspoelen. Op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Probeer in dat geval de vlek weg te halen met wat vers citroensap. Na deze behandeling ook gelijk uitspoelen en wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico.

Arabische gom
De vloeibare lijm die we niet alleen in kantoren maar ook thuis gebruiken,bestaat uit Arabische gom die in water is opgelost.Heb je een ongelukje dan is lauw water de oplossing.
Vlekken op kleding dadelijk uitspoelen.
Verharde vlekken moet je eerst in water wat laten weken.
Ingedroogde vlekken op vloerbekleding of parket,leg dan even een vochtig doekje op de vlek tot hij is week geworden en kan worden verwijderd.Daarna behandelen met was.

Asfalt
Deze vlekken kunnen heel gemakkelijk worden weggehaald zolang ze nog vers en niet hard zijn. Asfaltvlekken behandelt u met wasbenzine. Bij textielstoffen zorgt u voor een absorberende onderlaag en met een propje watten in de wasbenzine gedrenkt haalt u de vlek weg. Wasbenzine veroorzaakt meestal een kring als er te nat wordt gewerkt en die behandelt u dan eveneens later met wasbenzine. Hard geworden asfaltvlekken legt u te weken in een diep bord met wasbenzine. Vlekken op parket of linoleum veegt u makkelijk weg met een doek met wasbenzine. De schrale plek die dan in het materiaal achterblijft behandeld u met parket- of linoleum was.

Balpen
Balpenstrepen of vlekken kunnen we haast van alle gladde niet poreuze oppervlakten verwijderen met een gewoon sopje. Parket behandelen we met spiritus. Omdat spiritus niet alleen de balpenstreep maar ook de was weghaalt, moeten we de behandelde plek met was behandelen, goed in de was zetten, die in laten trekken en opnieuw uitpoetsen. Voor het weghalen van balpenstrepen op linoleum maakt u gebruik van sterk verdund bleekwater.
Vlek op mijn bankstel. Na vele middeltjes op een proeflapje (waarop ik ook balpenvlekken heb gemaakt) te hebben geprobeerd heb ik tenslotte op goed geluk eau de cologne gebruikt. De balpenvlek verdween direct, ook op mijn nieuwe crèmekleurige bankstel. Dus ook eau de cologne is een prima vlekkenverwijderaar.
Balpen op kleding kan je verwijderen met melk. Gewoon melk erop doen en even wrijven met een doek.
tandpasta erop en je wrijft het er zo af! Inktstreepjes van ballpoint op kleding: onmiddellijk inwrijven met koffiemelk! Gegarandeerd zijn de inktstreepjes (op bv. overhemd) verdwenen.
Balpenstrepen op uw leren bank gaan eraf met alcohol. Wel eerst proberen op een stukje leer dat je niet ziet, bv aan de onderkant.
Op waterbestendige oppervlakken: eerst deppen en dan behandelen met propanol. Bij gebrek aan propanol kan ontsmettingsalcohol uit het medicijnkastje eveneens dienst doen. Een gewoon schuurmiddel werkt ook. Achteraf wel goed naspoelen.
Op textiel: Een schone, witte doek met water bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk deppen. Dan inwrijven met ossegalzeep en naspoelen. Eventuele resten behandelen met een bleekmiddel.

Banaan
Eerst uitspoelen met koud water en pas daarna met een lauwwarm wasmiddelpapje insmeren (direct met zeep insmeren geeft heel gauw bruine vlekken). Lange tijd laten inwerken en daarna wassen volgens wasvoorschriften van de stof. Of onmiddellijk uitwassen met een wolwasmiddel of een vloeibaar wasmiddel.

Beits
Beitsvlekken lijken erger dan ze zijn. Uit bijna alle stoffen is een beitsvlek te verwijderen met water en ammoniak. Beitsvlekken in uw tapijt behandelt u met wat tetra, en op niet gekleurde stoffen wil deppen met waterstofperoxide 3% nog wel eens helpen.

Bessen
Vlekken van rode bessen verdwijnen meestal al met een gewone wasbeurt. Voeg bij grote vlekken eventueel wat vlekkenzout aan het wasmiddel toe. U kunt de vlek desnoods nog voorbehandelen met wat (warme) alcohol, citroensap, azijn of zout.
Vlekken van bosbessen kunt u goed weg krijgen met behulp van karnemelk. Week de vlek een tijdje in de karnemelk en spoel de vlek vervolgens eerst met koud en daarna met warm water uit.
Een ander goed middeltje is citroensap.

Bessenjenever
sproeien met glasreiniger.

Bier
Als gemorst bier meteen wordt opgenomen, ontstaat er zelden een vlek. Biervlekken haalt u weg met lauw water en zijn het vlekken van donker bier dan legt u de vlek een poosje in het water te weken. De donkere kleur wordt veroorzaakt door de aanwezige suiker en suiker lost weer op in water.
Biervlekken op behang kunt u voorzichtig wrijven met kruimels van oud wittebrood. De biervlek zal dan meestal volkomen verdwijnen. Zoveel mogelijk het vocht opnemen, daarna betten met water en afwasmiddel en ten slotte spoelen en droogdeppen
Biervlekken in tapijt: heb je bier gemorst op een tapijt. De belangrijkste regel is: onmiddellijk verwijderen! Hoe langer de vlek kan indrogen, hoe moeilijker ze zal verdwijnen. Een biervlek kan je best uit het tapijt verwijderen door de vlek te deppen met een mengsel van warm water, een scheut azijn en een handvol fijn wasmiddel. Daarna droogblazen met haardroger en er zal geen spoor meer te zien zijn van het ongelukje! Nooit wrijven, want dit vergroot de vlek en beschadigt het tapijt! Het is aangeraden het mengsel eerst op een klein stukje te proberen

Bietensap
De stof uitwassen in een handwarm neutraal sopje. Meestal is dat afdoende. Helpt dat niet, probeer de vlek dan weg te halen met water en ammoniak en als het nodig blijkt kunt u de vlek daarna nog opbleken met waterstofperoxide 3%.

Blauwe regen
Als je een weisteria (blauwe regen) in je tuin hebt kijk dan uit voor je kleding. Vlekken van deze plant zijn niet meer uit je kleding te verwijderen. Het lijken bloedvlekken en worden zichtbaar na het wassen van je kleding.

VOEDINGSSTOFFEN TIPS
Voedingsstoffen voor meer vitaliteit en minder verkoudheden.
Abrikozen:
Abrikozen zijn een rijke bron van bètacaroteen. Het beschermt de huid en de longen en versterkt het immuunsysteem. Abrikozen bevatten veel vezels en helpen tegen constipatie en andere spijsverteringsproblemen.,vooral als ze gedroogd worden gegeten.

Blauwe bessen:
De blauwe bes of bosbes is een rijke bron van anthocyanen , die beschermen tegen veroudering en de werking van vitamine C versterken.
Blauwe bessen verbeteren de hersenfuncties,hebben een gunstige invloed op de ogen (staar en glaucoom), versterken de aderen en slagaderen. Ze bevatten bovendien een stof pterostilbene, die het cholesterolgehalte helpt verlagen en beschermt tegen kanker.

Paranoten:
Of Braziliaanse noten bevatten veel selenium en dit mineraal activeert een enzym in het lichaam(glutathione peroxidase) dat beschermt tegen kankercellen en antioxidanten. Selenium beschermt ook het immuunsysteem,zorgt voor gezond sperma en goede werking van de schildklier.

Groene thee:
In groene thee zitten verschillende antioxidanten, flavonoïden genaamd. Een paar kopjes per dag beschermen tegen versnelde veroudering,hart en vaatziekten en kanker.

Kiwi’s
Kiwi’s zitten boordevol antioxidanten, waaronder enkele van de caroteenfamilie, luteïne, vitamine C en E. Twee of drie kiwi’s per dag helpen bloedklonters voorkomen en het cholesterolpeil verlagen. Kiwi’s hebben net als bananen een hoog calciumgehalte en houden het zoutpeil in evenwicht,wat goed is voor de bloeddruk.

Mediterrane kruiden:
Tijm, salie, peterselie, basilicum, rozemarijn en vooral oregano bevatten chemische stoffen die infecties tegengaan. Tymol de olie in tijmblaadjes is een krachtig antiseptisch middel tegen verkoudheid. Eugenol en apiginine in peterselie,basilicum en rozemarijn remmen ontstekingen af en helpen tegen artritis,astma en darmontsteking. Een kop thee getrokken van salie en rozemarijn is een wondermiddel tegen verstopping en verkoudheid.

Waterkers:
Al in de oudheid at men waterkers tegen verkoudheden, bronchitis en scheurbuik. Vandaag is het een ondergewaardeerde groente, ze zit boordevol belangrijke antioxidanten, waaronder caroteen, luteïne, zeaxanthine en de ontstekingremmer quercetine. Waterkers bevat een stof glucosinolaat, die de ontgiftende werking van de lever bevordert.

STRESS WAT KAN JE DOEN TIPS
Stresssituaties
Citroenmelissethee, een oud huismiddeltje,wordt meestal koud gedronken. Als kalmeringsmiddel is het vooral effectief als het voor het slapengaan gedronken word.

*Voeg 1 à 2 mespuntjes lavendelbloemen toe aan kamillethee of een ander ontspannende kruidenthee om die extra effectief te maken.

*sommige soorten etherische olie, te koop bij natuurwinkels,kunnen verdund met plantaardige olie worden gebruikt voor een helende massage ter verlichting van depressies. Tot de meest effectieve behoren bergamot-, jasmijn-, sinaasappel-, en rozenolie.

*rozemarijn kan u na een ziekte helpen de zonnige kant van het leven beter te zien. Het bevat calcium en is effectief bij het verlichten van depressie na ziekte. Drink rozemarijnthee heet en eventueel gezoet met honing.

* Maak kamillethee door een flinke theelepel gedroogde bloemen 10 min te laten trekken in een kopje kokend water; drink het warm.
*Valeriaan wortel is een voorbeeld van een oude overtuiging; als een medicijn vies smaakt moet het goed voor je zijn!
U kunt een afkooksel maken van de verpoederde wortel, verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Roer er wat citroen-, melisse-, of pepermuntblaadjes door om het aangenamer van smaak te maken.

 

AZIJN TIPS
1. Doodt gras op paden en opritten.
2. Doodt onkruid, onverdund erop spuiten tot het onkruid vergaan is.
3. Verhoogt het zuurgehalte van de bodem. In hard water azijn doen om je bloemen water te geven.
4. Voorkomt mieren. Spray azijn rond deuren, apparaten en langs andere plekken waar je ooit mieren gezien hebt.
5. Chroom van auto’s mee poetsen, onverdund.
6. Slechte geur van hondenvacht kan je weg krijgen met azijn: de vacht insmeren met onverdunde azijn, daarna spoelen.
7. Houdt katten weg. Azijn aanbrengen op plaatsen waar je niet wil dat de kat slaapt, loopt of gaat krabben.
8. Voorkomt dat honden hun oren gaan krabben. Hiervoor een schone, zachte doek gebruiken die gedrenkt is in verdunde azijn.
9. Kippen gaan elkaar niet meer pikken als je wat azijn in hun drinkwater doet.
10. Vlees wordt malser als je het een nachtje laat marineren in azijn.

*********************************************************************************************************

11. Frist groenten op. Laat de verwelkte groenten in twee kopjes water en een eetlepel azijn trekken.
12. Kook lekkerdere eitjes als je twee eetlepels azijn bij het kookwater doet. Dit voorkomt dat ze openbreken tijdens het koken.
13. Verzacht een bijen- of kwallensteek. Aanstippen met azijn.
14. Verzacht zonnebrand. Lichtjes inwrijven met azijn, en regelmatig herhalen.
15. Haarconditioner: breng een eetlepel azijn aan op je gewassen haar om overgebleven shampoo te verwijderen.
16. Verzacht droge en kriebelende huid. Twee eetlepels bij het badwater doen.
17. Voorkomt roos. Na de shampoo spoelen met een oplossing van azijn en 2 kopjes warm water.
18. Verzacht een zere keel. Doe een koffielepel azijn in een glas water, gorgelen en spoelen.
19. Behandelt sinusinfecties en bronchitis. Doe 1 kopje of meer azijn in het aerosolapparaat en verdamp.
20. Voel je beter met azijn: doe een koffielepel appelazijn in een glas water met een beetje honing, dat vermindert de eetlust en geeft je een gezond gevoel.

*********************************************************************************************************

21. Werkt als geurvreter voor het keukenafvoerputje: giet minstens een keer per week een kopje azijn erdoor. 30 minuten laten staan en dan koud water erdoorheen laten lopen.
22. Verwijdert uiengeur. Op je vingers doen voor en na het ajuinen snijden.
23. Maakt houten snijborden schoon en desinfecteert ze. Onverdund gebruiken.
24. Verwijdert fruitvlekken van handen. Met azijn inwrijven.
25. Verwijdert vet en geurtjes van borden. Een eetlepel azijn bij het afwaswater doen.
26. Maakt een theepot schoon. Een mengsel van water en azijn erin doen en de bruine aanzet verwijderen.
27. Verfrist brooddozen: een stuk brood met azijn erop in de brooddoos doen en een nachtje laten zitten.
28. Maakt je koelkast schoon met een oplossing van evenveel azijn als water.
29. Maakt afvoeren schoon: een handvol sodakristallen met een half kopje azijn. Met warm water spoelen.
30. Maakt vuilafvoeren schoon: maak ijsblokjes van azijn en doe ze door de afvoer. Daarna koud water.
31. Jampotten of glazen potten kan je schoonmaken en opfrissen voor hergebruik met azijn.
32. Maak je vaatwasser schoon door er eens per maand een kopje azijn in te doen en een cyclus te laten afwassen. Hierdoor wordt de machine vanbinnen schoongemaakt.
33. Inox kan je schoonmaken met een vochtige doek met azijn.
34. Maak porselein en fijne glazen schoon met azijn: een kopje azijn bij een spoelbak water: voorzichtig erin doen en daarna laten drogen aan de lucht.
35. Verwijdert vlekken uit potten en pannen. Vullen met een mengsel van 3 eetlepels azijn per liter water. Laten koken tot het vuil oplost en weg kan geveegd worden.

*********************************************************************************************************

36. Maakt de microgolfoven schoon. Een mengseltje maken van 1 kopje azijn en 1 kopje water en dat laten koken in de microgolfoven. Maakt de oven schoon en verwijdert geurtjes.
37. Los roest op schroeven en ander metaal op. In onverdunde azijn laten weken.
38. Verwijdert kookgeurtjes. Hiervoor een potje water met azijn laten sudderen op het vuur.
39. Ontstopt je stoomstrijkijzer. Een mengsel maken van evenveel azijn als water en dat in het reservoir doen. Op volle stoom zetten en 5 minuten laten aanstaan in verticale positie. Daarna uitschakelen en laten afkoelen. Alle losse deeltjes zouden nu eruit moeten komen.
40. Een verbrande ijzeren plaat kan je schoonmaken met azijn. Evenveel azijn als water in een kleine kookpot opwarmen, deze oplossing op het ijzer gieten om donkere of verbrande vlekken te verwijderen.
41. Verwijdert pluisjes op kleren. Een half kopje azijn bij het spoelwater doen.
42. Voorkomt dat kleuren uitlopen in de was. Kleren in onverdunde azijn doen voor je ze wast.
43. Verfrist je wasmachine. Doe regelmatig een kopje azijn in de machine en laat een gewone cyclus draaien zonder was. Lost zeepresten op.
44. Maakt kleuren terug levendig. Doe een 1 kopje azijn in het spoelbakje van je wasmachine.
45. Verwijdert vet van suède. Doe azijn op een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de vlek.
46. Verwijdert hardnekkige vlekken. Voorzichtig met azijn wrijven op fruit-, jam-, mosterd-, koffie- en theevlekken. Daarna wassen als normaal.
47. Verwijdert sigarettengeur uit kleren. Doe een kopje azijn bij een bad vol heet water. Hang de kleren erboven.
48. Verwijdert (afneembare) stickers. Een paar keer inwrijven met azijn. In laten weken, daarna afwassen.
49. Maakt brillen schoon. Elke lens met een drupje azijn schoonmaken.
50. Verfrist snijbloemen. Twee eetlepels azijn en een eetlepel suiker per 2 liter water.

 

Epilepsie
Wat stel je vast?
• Een arm, been of het hoofd maakt plotseling oncontroleerbare schudbewegingen
• Slachtoffer verliest opeens bewustzijn en spant ongewild zijn spieren aan

Wat doe je?
• Voorkom dat het slachtoffer zich bezeert
• Stop niets in de mond van het slachtoffer
• Zorg dat het slachtoffer rustig bij kan komen na de aanval
• Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging als hij na de aanval nog bewusteloos is
• Direct 112 (laten) bellen als het slachtoffer in de aanval blijft of bewusteloos blijft

Hyperventilatie
Wat stel je vast?
• Vaak angst of onrust
• Benauwd of draaierig gevoel en hartkloppingen
• Soms tintelingen in de vingers en om de mond
• Als de aanval langer duurt, kunnen de vingers en tenen verkrampen

Wat doe je?
• Breng het slachtoffer naar een rustige plek als dat mogelijk is
• Vraag het slachtoffer om langzaam en rustig in en uit te ademen
• Stel aan het slachtoffer voor om in een zak te blazen als hij zijn ademhaling niet onder controle krijgt.
• Pas dit enkel toe als het slachtoffer dit toelaat en als je zeker bent dat het gaat over hyperventilatie
• Blijf bij het slachtoffer tot hij weer normaal ademt
• Bel 112 of een arts als de hyperventilatie aanhoudt

Vergiftiging
Giftige stoffen kunnen in verschillende vormen voorkomen.
Als vaste stof, als vloeibare stof en als damp (gas).
Er zijn drie manieren waarop gif in het lichaam kan komen.
Door de mond, door het in te ademen of via de huid.
Bij sommige giftige stoffen reageert het lichaam binnen enkele seconden,
bij andere pas na uren of dagen.
Het effect van giftige stoffen is per stof verschillend.
Ook de Eerste Hulp verschilt per stof.
Een overdosis alcohol, medicijnen of drugs kan ook tot vergiftiging leiden.

Wat stel je vast?
• Het slachtoffer heeft een giftige stof binnen gekregen of een overdosis ingenomen

Wat doe je?
• Denk aan de (eigen) veiligheid
• Bel of laat direct 112 bellen bij vermoeden van een vergiftiging
• Volg het advies van de hulpverleners stipt op
• Start reanimatie indien het slachtoffer niet meer reageert op aanspreken/schouders schudden en geen normale ademhaling heeft.
• Laat het slachtoffer nooit braken en geef ook geen water, melk of andere middelen te drinken tenzij op uitdrukkelijk advies van een professionele hulpverlener
• Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op de linkerzijde, omdat er een kans is op braken
Indien er contact met de huid door bijtende stoffen is geweest:
• Voorkom zelf aanraking met de bijtende stof
• Spoel met veel water
• Laat het slachtoffer zo nodig de schoenen en besmette kleding uit trekken
• Voorkom indien mogelijk verder contact met het water of de besmette kleding.

Verslikking
Wat stel je vast?
Lichte verslikking
• Het slachtoffer kan antwoorden op de vraag "heb je je verslikt?"
• Het slachtoffer kan nog spreken, hoesten en ademen

Wat doe je?
Lichte verslikking
• Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten, doe verder niets
• Roep (zo nodig) om hulp of laat hulp halen terwijl je blijft letten op het slachtoffer

Wat stel je vast?
Ernstige verslikking
• Het slachtoffer is bij kennis, maar kan niet antwoorden
• Het slachtoffer kan niet spreken, ademen of hoesten
• Soms is er een piepende ademhaling hoorbaar of doet het slachtoffer tevergeefs pogingen om te hoeste

Wat doe je?
Ernstige verslikking
• Sla maximaal vijf keer tussen de schouderbladen. Kijk na elke klap of het probleem opgelost is
• Helpt slaan op de rug niet, voer dan maximaal vijf buikstoten uit
• Is het probleem hiermee nog niet opgelost, geef dan afwisselend vijf slagen tussen de schouderbladen en vijf buikstoten (Handgreep van Heimlich)
• Direct 112 (laten) bellen als het slachtoffer het bewustzijn verliest
• Start met reanimeren als het slachtoffer bewusteloos is en niet meer normaal ademt
• Ga na deze handelingen met kinderen altijd naar de (huis)arts.

Diabetes Mellitus (Suikerziekte)

Diabetes mellitus is een stofwisselingsziekte. De bloedsuikerspiegel is dan te hoog (Hyperglykemie) of juist te laag (Hypoglykemie). Het is haast onmogelijk om bij een onbekend slachtoffer een hypo of hyper vast te stellen. Bij familie of kennissen is dat vaak wel bekend.
Onderstaande handelingen zijn gericht op de stoornis in het bewustzijn: je legt een bewusteloze diabeet op de zij (stabiele zijligging) en belt 112.

Wat stel je vast?
• Duizeligheid, hoofdpijn
• Bleke huid
• Beven, fel zweten
• Plotselinge honger
• Tinteling in de lippen
• Hartkloppingen
• Troebel of dubbelzicht

Wat doe je?
• Geef slachtoffer snelwerkende suikers (bijv. frisdrank)
• Laat het slachtoffer het bloedsuikergehalte meten als dat mogelijk is
• Laat het slachtoffer die bekend is met hyperglykemie de correcte dosis medicatie innemen
• Direct 112 (laten) bellen als de toestand van het slachtoffer niet verbeterd of als deze bewusteloos raakt

Beroerte

Wat stel je vast?
• Gezicht, arm of been kunnen slap of gevoelloos zijn
• Soms staat de mond scheef of een mondhoek hangt naar beneden
• Het slachtoffer heeft acute hevige hoofdpijn
• Het slachtoffer spreekt onduidelijk of komt niet uit zijn of haar woorden
• Het slachtoffer kan niet goed zien (door 1 of beide ogen)
• Het slachtoffer kan niet goed lopen of evenwicht houden
• Daarnaast kan het slachtoffer bewusteloos, verward, slaperig, duizelig of misselijk zijn

Wat doe je?
• Direct 112 (laten) bellen
• Laat het slachtoffer rusten en geen inspanning meer doen
• Breng het slachtoffer in een comfortabele houding (bijv. zittend of halfzittend)
• Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling
• Noteer (wanneer mogelijk) de duur van de klachten

Alcoholvergiftiging

Wat stel je vast? Bij dronkenschap of te hoge dosis alcohol:
• Gedragsverandering: vrolijk of juist erg triestig
• Ongepast seksueel of agressief gedrag
• Beoordelingsfouten, aandachts- of geheugenstoornissen
• Lallende spraak, spreken met dubbele tong
• Vertraagde reactietijd, slechte coördinatie bij lopen of doen van handelingen
• Slechter zien: dubbel of wazig
• Warmtegevoel
• Duizeligheid en slaperigheid
• Lage bloedsuikerspiegel
• Misselijkheid en braken

Bij een te hoge dosis alcohol:
• Bewusteloosheid (met risico om te stikken in braaksel)
• Ademhalings- en circulatiestilstand: soms zelfs met de dood tot gevolg

Wat doe je?
• Denk aan de (eigen) veiligheid
• Direct 112 (laten) bellen als het slachtoffer niet meer reageert op aanspreken/schouders schudden (= bewusteloos)
• Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer niet meer reageert op aanspreken/schouders schudden en geen normale ademhaling heeft: start reanimatie!
• Vermijd afkoeling: bescherm het slachtoffer met een (isolatie)deken
• Laat een dronken slachtoffer zijn roes uitslapen, maar controleer hem regelmatig
• Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op de linkerzijde, omdat er een kans op braken is
• Geef geen koffie, want dat versterkt het effect van de alcohol
• Verwittig de politie als een zichtbaar dronken persoon zich in het verkeer wil begeven. Je hebt niet het recht om de vermoedelijk dronken persoon tegen te houden. Zet hierbij je eigen veiligheid niet op het spel
• Probeer er achter te komen of er sprake is van een ander probleem, zoals diabetes. Vraag dit bijvoorbeeld aan bekenden van het slachtoffer.

Weet wat je moet doen! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om te zorgen dat u altijd goed voorbereid bent op de meest onverwachte situaties vindt u hier een paar EHBO - tips voor thuis, op vakantie of tijdens het sporten.

Eerste Hulp Tips - In en om het huis

Kneuzing of botbreuk - Bij een breuk of verstuiking van spieren, botten of gewrichten: eerst koelen met in een doek gewikkeld ijs (of een ‘cold pack’). Kan het slachtoffer lopen, ga dan naar een arts. Kan hij niet bewegen? Bel 112. Zet gebroken ledematen nooit zelf recht. Vermoed je wervel- of hoofdletsel? Zorg dat het slachtoffer zich niet beweegt en bel 112.

Flauwte - Als het slachtoffer de flauwte voelt aankomen, laat hem dan plat op de grond liggen. Zo wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd. Symptomen zijn zwakte en misselijkheid, bleek, zweten en koude huid. Zorg er daarom ook voor dat het slachtoffer voldoende frisse lucht krijgt. Maak kleding die de ademhaling hindert los. Bel 112 als het slachtoffer langer dan 2 minuten bewusteloos blijft.

Splinter - Een splinter komt vaak voor, maar het is niet altijd gemakkelijk om deze te verwijderen. Was de wond voorzichtig met water en zeep. Prik met een steriele naald onder het vrije uiteinde van de splinter om deze beter zichtbaar te maken. Grijp met een pincet het uiteinde van de splinter en houdt hierbij de pincet in het verlengde van de splinter. Trek de splinter uit de huid. Wanneer het gaat om een afgebroken splinter, glassplinters of een splinter rond het oog dient u een arts in te schakelen.

Hersenschudding - Door een slag tegen het hoofd kunnen de hersenen als het ware door elkaar worden geschud. Daardoor is de normale werking van de hersenen kortstondig verstoord. Bewustzijnsverlies, verwardheid, sufheid, duizelig- en misselijkheid zijn de gevolgen van een slag tegen de hersenen. Observeer het slachtoffer 15 minuten en ga na of de toestand verbetert. Laat het slachtoffer de eerste 24 uur niet alleen en verwijs het slachtoffer door naar een arts als het slachtoffer na het ongeval het bewustzijn verliest of de toestand verslechtert.